DAH KENA BAYAR ANSURAN BANK TAPI RUMAH BELUM JADI HAKMILIK?

 • 3 years ago
 • 3

Banyak Persolan yang di bicarakan tentang bayaran ansuran bulanan, antaranya :-

 

Saya telah bayar ansuran dengan bank. Adakah rumah tersebut telah jadi hak saya?

 

Soalan ini selalu ditanya Β oleh pembeli rumah apabila mereka telah mula kena menjelaskan sebahagian ansuran bulanan kepada bank, walaupun ketika itu keseluruhan urusan jual beli masih belum selesai lagi.

 

Sebenarnya, dari segi amalan guaman hartanah, walaupun pembeli telah terpaksa menjelaskan sebahagian daripada ansuran bulanan pinjaman kepada pihak bank, rumah tersebut MASIH BELUM menjadi milik pembeli secara rasmi.

Kenapa?

 

 • Ini kerana pindah milik daripada nama penjual kepada nama pembeli masih dalam proses untuk didaftarkan oleh peguam.

 

 • Pembeli kena faham, setelah bayaran tebus hutang pinjaman perumahan penjual dibuat, terdapat beberapa peringkat proses lagi yang perlu dilalui sebelum pindah milik boleh didaftarkan kepada nama pembeli dan bank boleh melepaskan (disburse) keseluruhan pinjaman tersebut kepada penjual.

 

Peringkat-peringkat tersebut adalah:

 

 • urusan menandatangani dokumen melepaskan gadaian,

 

 • proses penyerahan geran asal daripada bank penjual kepada peguam,

 

 • urusan duti setem pindah milik dan gadaian (adjudikasi)

 

 • urusan perserahan dan pendaftaran pindah milik dan gadaian di pejabat tanah.

 

 • peguam hantar Surat Nasihat (Letter of Advice) kepada bank untuk lepaskan (disburse) pinjaman.

 

 

 

 

Di pihak bank

 • memandangkan mereka telah melepaskan (disburse) sebahagian daripada pinjaman tersebut, mereka berhak menuntut pembeli membuat bayaran sebahagian daripada ansuran bulanan pinjaman. Perkara ini jelas dinyatakan dalam Surat Tawaran Pinjaman (LO) yang telah ditandatangani oleh pembeli dengan pihak bank.

 

Di pihak penjual

 • memandangkan pindah milik belum didaftarkan dan mereka pun masih belum menerima sepenuhnya bayaran harga jual beli rumah tersebut daripada bank pembeli, penjual berhak untuk tidak menyerahkan milikan kosong rumah tersebut kepada pembeli.

Oleh yang demikian, pembeli masih belum boleh mendakwa yang rumah tersebut telah jadi haknya memandangkan urusan pindah milik dan bayaran baki harga jual beli masih belum dijelaskan sepenuhnya lagi kepada penjual.

 

Justeru, pembeli juga tiada hak untuk memasuki rumah tersebut atau bercadang ingin menyewakan rumah tersebut kepada pihak lain kerana rumah tersebut masih lagi belum menjadi milik pembeli sepenuhnya.

Inilah undang-undang dan amalan guaman yang perlu difahami oleh semua, sama ada mereka suka atau tidak.

Join The Discussion

3 thoughts on “DAH KENA BAYAR ANSURAN BANK TAPI RUMAH BELUM JADI HAKMILIK?”

 • Wan Marini

  Walaupun kunci rumah belum diperoleh, namun pihak pembeli telah perlu mula membuat bayaran pinjaman bulanan perumahan tersebut kepada bank dalam kadar tertentu yang ditetapkan oleh pihak bank. Adakah bayaran tersebut akan ditolak daripada pinjaman perumahan bank tersebut?

  Reply
  • admin

   Ye akn tolak

   Reply
 • abang dola

  kalau nak rumah landed yang murah , nak senang lulus , korang semak je kelayakkan di benahous.com .diorang guide dari A- Z cara untuk dapatkan rumah ..kos guaman pun free je .b40 macam ambo pun dah berjaya dapat rumah mampu milik pertama dengan benahous.kene try mohon sekarang sebab rumah mampu milik ni terhad sangat2 !!.

  Tekan sini untuk semak kelayakkan percuma πŸ‘‰ https://www.benahous.com/

  Reply

Compare listings

Compare